סרטן הערמונית הוא המחלה הממאירה השכיחה ביותר בקרב בגברים, ששכיחותה עולה עם הגיל. מאחר שבמרבית המקרים המחלה מתקדמת באופן איטי, היא נחשבת לפחות מסוכנת בהשוואה לסוגי סרטן אחרים. עם זאת, חשוב לדעת כי עדיין סרטן הערמונית הוא גורם התמותה השלישי בשכיחותו מבין המחלות הממאירות בקרב גברים בישראל, אחרי סרטן הריאה וסרטן המעי הגס והחלחולת. לכן, התשובה לשאלה האם סרטן הערמונית מסוכן היא מורכבת ותלויה בפרמטרים שונים, לרבות גיל המטופל, דרגת המחלה, שלבי המחלה ועוד. במאמר הבא תמצאו את כל המידע לגבי מתי סרטן הערמונית עשוי להיות מסוכן, דרגת המחלה, השלבים שלה והמשמעויות שלהם.
כיצד קובעים האם סרטן הערמונית מסוכן?
אם התגלו רמות גבוהות של PSA בבדיקת דם, לרוב המטופל יופנה לבדיקת ביופסיה, המאפשרת לברר האם מדובר בגידול ממאיר בערמונית – ועד כמה הוא מסוכן. היום ישנה בדיקת ביופסיה מתקדמת, המכונה ביופסיית פיוז'ן, שמשלבת בדיקת MRI וביופסיה חכמה. בדיקת ה-MRI מאפשרת לזהות אזורים חשודים לממאירות, ואם אכן ישנו חשד לתאים סרטניים, תתבצע ביופסיה חכמה, המשלבת נתונים מבדיקת ה-MRI ותמונות אולטרסאונד, לצורך דגימת האזור החשוד בצורה יעילה ומדויקת. לאחר בדיקת הביופסיה ניתן יהיה לקבוע האם סרטן הערמונית מסוכן במקרה זה, בהתאם לדרגת המחלה והשלב שלה.
שלבי המחלה
שלב המחלה מתייחס לשלב שבו הגידול נמצא, כלומר האם הוא מקומי בערמונית בלבד, האם התפשט באזור הערמונית או האם שלח גרורות לאיברים נוספים בגוף. גידולים המסווגים בשלב 1T או 2T הם מקומיים בלבד ומכונים סרטן ערמונית מקומי מוקדם. גידולים בשלב 3T או 4T התפשטו לרקמות באזורים שליד הערמונית ונקראים סרטן ערמונית מקומי מתקדם. במצבים שבהם הגידול התפשט לאיברים נוספים (כמו העצמות ובלוטות הלימפה), הוא ייקרא סרטן ערמונית גרורתי.
דרגת המחלה
כדי לקבוע האם סרטן הערמונית מסוכן, יש צורך גם בקביעת דרגת המחלה, הנעשית לפי דירוג גליסון. דירוג זה מאפשר להעריך את מידת ממאירות הגידול והסיכון להתפשטותו, לפי בדיקה מיקרוסקופית (ביופסיה). הדירוג לרוב יוצג כך:
- דרגה 6: סיכון נמוך – הגידול מתפתח בקצב איטי ביותר, והסיכוי שיתפשט לאיברים אחרים בגוף הוא נמוך במיוחד.
- דרגה 7: סיכון בינוני – הגידול מתפתח, אך מידת האגרסיביות שלו היא בינונית והתפשטותו צפויה להיות איטית.
- דרגה 8-10: סיכון גבוה – גידול אלים ובעל סבירות גבוהה שיתפתח במהירות ויתפשט לאזורים נוספים בגוף.
לסיכום, שיעור ההישרדות מסרטן הערמונית הוא גבוה, ועומד היום על כ-97.7% בקרב גברים ישראלים. אך חשוב להבין כי הסיכון לפתח מחלה מסכנת חיים יכול לרדת, ככל שמאבחנים אותה בשלב מוקדם יותר, לכן עדיין ישנה חשיבות גדולה לביצוע בדיקות לאבחון מוקדם, במיוחד מגיל 50 ומעלה.
פרופ' דוד מרגל הוא מומחה בכירורגיה אורולוגית ובעל ניסיון עשיר באבחון באמצעות ביופסיית פיוז'ן ובטיפול ממוקד בסרטן הערמונית. לתיאום פגישת ייעוץ עם פרופ' מרגל התקשרו למספר שבראש העמוד.