מה אתה יודע על הערמונית שלך?

תשובה ג' נכונה.

בלוטת הערמונית היא בלוטה בגודל אגוז הממוקמת ממש מתחת לשלפוחית השתן ובבסיס איבר המין אצל גברים. תפקידה העיקרי של בלוטת הערמונית הוא לייצר ולהפריש נוזל המזין ומגן על תאי הזרע, ויוצר זרע. במהלך השפיכה, שרירי הערמונית עוזרים להניע את הזרע לתוך השופכה, שם הוא נפלט מהגוף.
תשובה לא נכונה
תשובה א' נכונה.

הגדלה שפירה של הערמונית, או ערמונית מוגדלת, היא מצב שכיח המשפיע על גברים מבוגרים, ומאופיין בהגדלה לא סרטנית של בלוטת הערמונית. ככל שגברים מתבגרים, בלוטת הערמונית גדלה באופן טבעי. כיוון שהיא נמצאת מתחת לשלפוחית השתן, גדילתה עלולה להוביל לדחיסה של חלל השופכה, ולגרום לתסמינים טורדניים של מתן שתן - כמו הטלת שתן תכופה, זרם שתן חלש, קושי להתחיל ולהפסיק מתן שתן ותחושה של התרוקנות לא מלאה של שלפוחית השתן.
תשובה לא נכונה
תשובה ד' נכונה.

1 מכל 9 גברים בישראל יחלה בסרטן הערמונית – וזהו הסרטן השכיח ביותר בגברים בישראל. בגילוי מוקדם, הסיכוי להחלמה מהסרטן הערמונית הוא 99%. אם הסרטן מתגלה בשלבים מאוחרים יותר ואלימים יותר, הסיכוי להירפא נמוך יותר. גילוי מוקדם מציל חיים!
תשובה לא נכונה
תשובה ב' נכונה.

PSA (ראשי תיבות של Prostate-Specific Antigen) הוא חלבון המיוצר על ידי תאים נורמליים וסרטניים בבלוטת הערמונית. PSA משתחרר לזרם הדם, ותפקידו לשמור כי הזרע יישאר נוזלי.
תשובה לא נכונה
תשובה א' נכונה.

כיוון שבאופן שגרתי, כמויות מזעריות של חלבון ה-PSA יוצאות אל מחזור הדם, ניתן באמצעות בדיקת דם פשוטה, למדוד את רמות ה-PSA בזרם הדם. הבדיקה משמשת בעיקר ככלי סקר לסרטן הערמונית וכדי לעקוב אחר התקדמות מצבים הקשורים לערמונית.
תשובה לא נכונה
תשובה ד' נכונה.

אחד הדברים החשובים ביותר שצריך לדעת על בדיקת PSA, הוא שמשמעות ערך ה-PSA שיוצא בבדיקה משתנה בהתאם לקריטריונים שונים, כמו גיל הנבדק, מצבו הרפואי, גודל הערמונית ועוד. לכן, אין ערך מספרי מסוים שנחשב תקין עבור כלל הנבדקים. יתרה מזאת, אצל כ-20% מהחולים בסרטן הערמונית (שהתגלה בשלב מוקדם) יימצאו רמות PSA מתחת ל-4.

באופן כללי, בדיקת PSA אינה מספקת אבחון ודאי ומדויק לסרטן הערמונית. לכן אם התגלו ממצאים לא תקינים בבדיקת ה-PSA, ההמלצה הרווחת היא המשך בירור על ידי ביצוע MRI.

היום ישנה שיטה חדשנית לאבחון סרטן הערמונית ברמת דיוק גבוהה – ביופסיית פיוז'ן, המשלבת אולטרסאונד ו-MRI, ומאפשרת לזהות ולמדוד את סרטן הערמונית.

תשובה לא נכונה
תשובות ב+ג נכונות.

העיתוי של בדיקת PSA צריך להיות מותאם אישית על סמך גורמי סיכון, גיל ותסמינים. בדרך כלל, לגברים הנמצאים בסיכון לסרטן הערמונית, מומלץ לדון בבדיקת PSA עם רופא משפחה או אורולוג לאחר גיל 40. החל מגיל 50, מומלץ לכלל הגברים להתחיל לבצע בדיקות PSA תקופתיות. על תדירות בדיקות ה-PSA, הרופא ימליץ בהתבסס על גורמי סיכון אינדיבידואליים, רמות PSA קודמות ונוכחות של תסמינים כלשהם הקשורים לערמונית. לגברים עם רמות גבוהות של PSA או לגברים בסיכון גבוה יותר לסרטן הערמונית, מומלץ בדרך כלל לבצע בדיקת PSA שנתית כדי לעקוב אחר כל שינוי לאורך זמן. עם זאת, עבור גברים עם רמות PSA נמוכות באופן עקבי וסיכון נמוך לסרטן הערמונית, לרוב יומלץ להיבדק בתדירות של פעם בשנתיים.  
תשובה לא נכונה
תשובה ב' נכונה.

שם כולל לטיפולים מתקדמים שונים לסרטן הערמונית. אם בעבר הטיפולים לסרטן הערמונית הובילו לפגיעה גם ברקמות בריאות בסמוך לגידול, והשפיעו רבות על התפקוד המיני והטלת שתן, היום הטיפול הפוקלי מאפשר להימנע במידה רבה מכל תופעות הלוואי הבלתי רצויות הללו. טיפולים פוקליים מאפשרים לטפל באופן ממוקד באזור הפגוע בלבד (היכן שנמצאים התאים הסרטניים), בגישה זעיר-פולשנית, תוך שימור מירבי של רקמות בריאות באזור – וסיכון מינימלי לפגיעה בתפקוד המיני או במערכת השתן.
תשובה לא נכונה