בדיקת ערמונית

להשארת פרטים
מאמרים אחרונים
בדיקת ערמונית

הערמונית היא בלוטת מין גברית, הממוקמת בסמוך לשלפוחית השתן ועוטפת את צינור השופכה (המוביל שתן אל מחוץ לגוף). ישנן שתי בעיות עיקריות שעשויות להופיע בערמונית – הגדלה שפירה של הערמונית (ערמונית מוגדלת) והגדלה ממאירה (סרטן הערמונית).

ערמונית מוגדלת היא מצב שכיח ביותר, הנגרם על רקע של הגדלה טבעית של הערמונית (שמתרחשת ככל שעולים בגיל). סרטן הערמונית היא מחלה שעל פי הסטטיסטיקה תוקפת אחד מכל תשעה גברים, ושכיחותה עולה עם הגיל, בעיקר לאחר גיל 50.

שתי הבעיות הללו מובילות לתסמינים במערכת השתן, בשל מיקומה של הערמונית מתחת לשלפוחית השתן. התסמינים יכולים לכלול זרם שתן איטי/מקוטע, תכיפות ודחיפות במתן שתן, הטלת שתן לילית, תחושה של חוסר התרוקנות לאחר הטלת שתן ועוד. ככל שהבעיות מחמירות, כך התסמינים עשויים לפגוע משמעותית באיכות החיים, לכן חשוב להקפיד לבצע בדיקת ערמונית – במיוחד מגיל 50 ומעלה, כדי לאפשר אבחון מוקדם ככל הניתן.

כאשר אנחנו מדברים על בדיקת ערמונית, אנחנו למעשה מתייחסים למספר בדיקות מומלצות, המאפשרות לאבחן ולזהות בעיות בבלוטת הערמונית:

בדיקת PSA – בדיקת ערמונית לאבחון מוקדם

PSA הוא חלבון המופרש מבלוטת הערמונית. עלייה ברמת החלבון בדם עשויה להיות אינדיקציה לבעיות שונות בבלוטה, ולכן בדיקה זו נחשבת לבדיקת סקר יעילה באבחון מוקדם של בעיות בערמונית, לרבות זיהומים, וכן גידולים שפירים וממאירים. חשוב להבהיר שמכיוון שבדיקת PSA יכולה להצביע על מגוון רחב של מצבים רפואיים, נדרש בירור נוסף כדי להגיע לאבחון מלא. הבדיקה נעשית כמו בדיקת דם שגרתית, באמצעות לקיחת דם מהווריד.

חשוב להסביר: משמעות ערך ה-PSA תשתנה בהתאם לפרמטרים שונים, כמו גיל הנבדק, מצבו הקליני, גודל הערמונית ועוד, לכן אין ערך קבוע שיכול להיחשב תקין אצל כלל הנבדקים.

MRI ערמונית

אם התגלה חשד בבדיקת PSA לסרטן הערמונית, לרוב המטופל יופנה לבדיקת MRI ערמונית. הבדיקה היא אמצעי דימות יעיל להדגמת אזור הערמונית. בדיקות דימות אחרות (כמו CT או אולטרסאונד) אינן מסוגלות לראות סרטן הערמונית, ולכן אינן רלוונטיות. הבדיקה מתבצעת כשהמטופל שוכב על גבו ואינה מצריכה הרדמה.

בדיקת ערמונית באמצעות ביופסיית פיוז׳ן (mri-us)

הבדיקה מתבצעת כשישנו חשד לסרטן הערמונית והיא שילוב של MRI עם אולטרסאונד. ביופסיית פיוז׳ן (נקראת גם ״ביופסיה חכמה״), היא טכניקה מתקדמת לאבחון יעיל ומדויק של גידולים בסרטן הערמונית. בשיטה זו משתמשים ב-MRI, לבניית מודל תלת-ממדי של הבלוטה, שמוזן בזמן אמת לתמונת האולטרסאונד בזמן נטילת דגימת הביופסיה. שיטה חדשנית זו מאפשרת לדייק את האבחנה, ולהפחית באופן משמעותי את הסיכון לאבחון שגוי. הבדיקה נעשית תחת טשטוש והיא אינה כואבת.

בדיקת PET-PSMA

בדיקה זו מתבצעת לאחר אבחון סרטן הערמונית, וכאשר רמת האלימות גבוהה בכדי לשלול יציאה של סרטן מחוץ לערמונית.

בדיקת PET-PSMA משלבת את השימוש בשני כלים לאבחון – CT – סריקת גוף באופן מלא, ובדיקת PET עם שימוש בחומר רדיואקטיבי במינון נמוך ה”נספג” בגידול. שילוב התוצאות של שתי הבדיקות מאפשר תוצאה מדויקת.

בסרטן הערמונית משתמשים ב-PET CT ייעודי הנקרא PSMA. בדיקה זו נוצרה לאחר שהתגלה כי בתאי סרטן הערמונית יש רמה גבוהה יותר של חלבון ספציפי המכונה PSMA (Prostate Specific Membrane Antigen), לעומת רמתו בתאים רגילים.

בבדיקת PET PSMA CT נעשה שימוש ב- Ga68 – חומר רדיואקטיבי שנקשר למולקולה (אנטיגן) המתחברת לאותו חלבון PSMA, ובכך מאפשר "לצבוע" את האזור שבו יש ביטוי יתר של החלבון. כלומר, בדיקת PET-CT לחולים עם סרטן הערמונית בשיטה זו מאפשרת לזהות את הגידול ואת מיקומו. הבדיקה אינה פולשנית, כרוכה בצום 6 שעות לפני הבדיקה (פרט למים), ובאיסור על קיום פעילות גופנית 48 שעות לפני. הבדיקה אורכת כשעתיים.

לפרטים נוספים על בדיקת ערמונית ולתיאום פגישת ייעוץ אצל פרופ' דוד מרגל – מומחה בכירורגיה אורולוגית וכירורגיה אורו-אונקולוגית – התקשרו למספר שבראש העמוד.